Skyrybos: ką reikia žinoti?

Patarimus ketinantiems pradėti skyrybas pateikia bei didžiausias sutuoktinių klaidas skyrybų procese įvardija skyrybų adokatas dr. Darius Sauliūnas.

5 patarimai ketinantiems pradėti skyrybas

  1. Pirmas ir bene svarbiausias patarimas ketinantiems skirtis – jeigu galima, skyrybų nepradėti. Santuoka gali būti suprantama socialine ir teisine prasme. Reikia suprasti, kad išsiskirti socialine prasme galima bet kada, tačiau sprendimas nutraukti santuoką teisine prasme sukelia rimtas teisines pasekmes, todėl turi būti labai gerai apgalvotas, ir jokiu būdu ne spontaniškas.
  2. Jeigu pirmasis žingsnis padarytas ir tvirtai nuspręsta santuoką nutraukti, sekantis patarimas yra kreiptis į šeimos teisės specialistą, pavyzdžiui, skyrybų advokatą, kuris įvertintų situaciją. Daug skyrybų advokatų teikia nemokamą pirmą konsultaciją, todėl tikrai verta pasikonsultuoti su specialistu prieš pradedant skyrybų procesą.
  3. Trečiasis patarimas – visais įmanomais būdais stengtis bendrauti ir siekti santuoką nutraukti bendru sutarimu. Konflikto eskalacija ar kito sutuoktinio ignoravimas – neprotingas elgesys, kadangi tai gali sukelti tik žalą. Todėl sutuoktiniams rekomenduotina bendrauti bei siekti susitarti dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių geranoriškai. Jeigu bendrauti tiesiogiai nepavyksta – tai galima daryti per advokatą ar kitą trečiąjį asmenį, pavyzdžiui, bendrą šeimos draugą, kuriuo yra pasitikima.
  4. Kitas labai svarbus patarimas – su skyrybų advokatu labai aiškiai nubrėžti ribas, ką atliks pats klientas, o ką – advokatas. Būna atvejų, kai advokatai neatlieka jokių kitų veiksmų, išskyrus šabloninio procesino dokumento teksto surašymą, o kliento prašoma pristatyti visus skyryboms reikalingus dokumentus (pažymas, išrašus ir kt.). Reikia žinoti, kad advokatas pagal atstovavimo sutartį pats gali surinkti visus skyrybų bylai reikalingus dokumentus, o klientui nereikia tuo rūpintis. Taigi, prieš pasirašant teisinių paslaugų sutartį su advokatu, rekomenduotina aptarti, kokios paslaugos įeina į užsakymo apimtį ir ar asmeniui reikės atlikti kažkokius veiksmus pačiam.
  5. Na ir paskutinis patarimas – jeigu skyrybų paslaugų kaina kelia abejonių, reikia pasidomėti alternatyvomis, gauti pasiūlymus iš kitų skyrybų advokatų, atkreipiant dėmesį į tai, kokios paslaugos įeina į bendrą paslaugų kainą.

Advokate, kokios dažniausiai pasitaikančios klaidos skyrybų procese?

Galima išskirti keletą dažniausiai pasitaikančių klaidų, kurias daro sutuoktiniai skyrybų procese.

Pirmiausia, tai draugų(-ių) ir visokių pažįstamų skyrybų patirčių vertinimas bei vadovavimasis šiomis patirtimis savo skyrybų byloje. Reikia suprasti, kad keičiasi tiek teisinis reglamentavimas, tiek teismų praktika, todėl tam tikri dalykai, kurie galėjo būti aktualūs draugams ar pažįstamiems jų skyrybų procese, nebūtinai bus aktualūs šiandieniniame skyrybų procese.

Kita labai didelė ir, sakyčiau, siaubinga klaida – vaikų įtraukimas į skyrybų procesą. Reikėtų vengti tokių dalykų kaip vaiko nuteikinėjimas prieš kitą sutuoktinį, nuolatiniai pasakojimai vaikui apie tai, koks kitas sutuoktinis yra blogas, arba priešingai – perdėtai rūpintis vaiku, pulti pirkti dovanas, visaip neadekvačiai įsiteikinėti ir pan. Jeigu tokia neigiama įtaka vaikams nustatoma skyrybų procese, tai pripažįstama vaiko teisių pažeidimu ir net gali lemti teismo sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo su tuo sutuoktiniu, kuris tokios neigiamos įtakos vaikui nedaro.

Galima išskirti dar vieną klaidą – tai skolų nutylėjimas skyrybų byloje. Dėl tokio lengvabūdiško elgesio neretai tenka taisyti procesinius dokumentus ir tai neišvengiamai prailgina santuokos nutraukimo bylos procesą.

Kad nepadarytumėte šių ir kitų klaidų, rekomenduojame kreiptis į šios srities specialistus – mūsų skyrybų advokatus.

Leiskite padėti spręsti klausimus, kuriais nesutariate su sutuoktiniu. Visuomet pasiūlysime tinkamą ir gerą sprendimo variantą bei atsakysime į rūpimus klausimus